We leven in spannende tijden. Social media als Twitter, YouTube en Facebook veranderen de wijze waarop mensen met elkaar communiceren, maar ook hoe bedrijven hun klanten benaderen, ingrijpend.
Gek genoeg blijft een ding bij het oude: het good old persbericht. Nou ja, helemaal waar is dat natuurlijk niet. Veel PR-bureau's gooien linkjes in hun persberichten per e-mail, of ze plaatsen het persbericht online in een newsroom-achtige omgeving. Erg Web 2.0, laat staan PR 2.0, valt dat nog niet te noemen.
Social Media Release
Applaus voor Nuon Solar Team, én TBWA\Busted PR trouwens. Zij 'bedachten' voor de solar challenge van Nuna5 - zo'n karretje aangedreven door zonnecellen, heel vet - een social media release. Ziet er kek uit, mooi in al z'n eenvoud.
Het werkt zo. De social media release (online natuurlijk) bericht over een nieuwtje, waarna kopsgewijs drie nieuwsfeiten worden weergegeven. Handig. Daarna volgen bullits met achtergrondinformatie, nog handiger. Vervolgens enkele quotes (één van m'n jeugdheld Wubbo Ockels...), waarmee de journalist/blogger zelf verder aan het knutselen kan. Dan het beeldmateriaal, met de belofte van meer foto's op - u raadt het al - Flickr.
Zo hoort het!
Ook is er video, uiteraard op YouTube. Een agenda, linkjes, een boilerplate, contactinfo, Follow us (RSS, Flickr, Twitter, Hyves, YouTube) en Tip dit bericht completeren de social media release. Zoals gezegd, erg cool allemaal. Makkelijk te bewerken, easy om een bericht (blog, nieuwsartikel) van te maken. Zo hoort het!
Maar is de social media release van het Solar Team/Busted niet gewoon een leuk probeersel? Nee. Voorheen richtte het team zich op de televisie als voornaamste doelwit van PR. Daar is het vanaf gestapt, met een plausibele reden. De vaste volgers, zij die oprecht geïnteresseerd zijn in de solar challenge, krijgen hun informatie voornamelijk via blogs. Dus is een social media release, specifiek gericht op die doelgroep, een strategische PR-afweging.
Richten op blogs?
Maar moet een social media release zich puur en alleen richten op blogs of op technologie-achtige onderwerpen? Zeer zeker niet. Stel nou dat een Nuon zijn jaarcijfers openbaar wil maken. Een 'gewone' krantenjournalist hoeft niet per se bij de persconferentie te zijn, hij kan de belangrijkste quotes 'jatten' uit een YouTube-filmpje. Vragen stellen is er (nog) niet bij, maar met Skype en andere technieken is daar vast wel een oplossing voor.
En vooral internetredacties van kranten en omroepen kunnen met de social media release direct aan de slag. Ze hoeven niet eerst een (vaak waanzinning slecht geschreven) persbericht door te ploegen, maar kunnen hun artikel opbouwen rond de quotes, feiten en embeddable video releases. Het artikel staat in een vloek en een zucht online, fit-to-web. En dat vinden journalisten en bloggers, in de tijden van sneller-sneller-sneller, pas echt handig!
Hier een social media template bij PR Squared.
Een visie op Marketing + PR in de online wereld. Foto's: copyright Nuon Solar Team.