Een smeuïge quote maakt het persbericht


Vooropgesteld, nog altijd zie ik een slecht persbericht als pure spam. Sterker nog: een slecht persbericht ís pure spam.

Niettemin heeft een persbericht wel zo z'n nut. Allereerst blijven journalisten en stakeholders op de hoogte van relevante (!!) ontwikkelingen, ten tweede bereik je met online geplaatste persberichten - mits voorzien van de juiste keyword density, zie Traffic4U - direct de consument via Google, of andere zoekmachines.

En jazeker, soms volgt er een publicatie in de vorm van een blog, nieuwsbericht, of bij multinationals een heus ANP'tje. In dat geval chapeau.

Als journalist heb ik ook wel eens persbericht moeten herschrijven. Vaker dan mij lief is, eerlijk gezegd (ik heb zelden tot nooit een persbericht fit to print gezien...). De grootste ergernis is toch wel de overduidelijk geregisseerde, onechte, kijk-eens-hoe-goed-mijn-company-is klinkende quotes.

Bah.

Onder de fenomenale kop 'Prins kiest voor SAP' ontving ik een persbericht van Asecom. Na lezing van het bericht heb ik nog geen idee wie of wat Prins, SAP, en Asecom zijn. Echt geen flauw idee.

En m'n nekharen gaan overeind staan van de meegeleverde quote.

"Wij zijn onder de indruk van de flexibiliteit die binnen de standaardoplossing van SAP Business One mogelijk bleek. Wij groeien hard en moeten productieprocessen vaak razendsnel aanpassen aan de wensen van onze wereldwijde klanten. Asecom implementeert het systeem in al onze vestigingen omdat zij bij uitstek meedenken, betrokkenheid tonen en in de logistiek een sterk track record hebben opgebouwd."

Dit soort woordenbrij valt makkelijk te voorkomen. Huur een journalist in voor het opstellen van het persbericht en het vergaren van quotes. Laat deze ingehuurde kracht een nieuwsbericht maken, volgens de journalistieke stelregels: vijf W's en één H.

Mocht dat te duur zijn, hoewel dat vreemd is want journalisten zijn doorgaans 'goedkopere' krachten dan PR-medewerkers, gebruik dan de volgende truc. Praat informeel met de geïnterviewde over het onderwerp, liefst in een relaxte setting, cappuccino en koekje erbij. Maar, stel wél journalistieke en open vragen - op een menselijke, nieuwsgierige wijze.

Laat een bandje meelopen, begin met koetjes en kalfjes. Wedden dat er na een minuut of tien een uiterst bruikbare quote tussenzit? Let wel: een smeuïge quote maakt het persbericht.

De social media release rond de Nuna5 van het Nuon Solar Team maakt op een leuke manier gebruik van quotes (met dank @ajthijssen). Kijk en leer! Volgende week meer over de zin en onzin van zo'n social media release.

Beeld: laptoppingpong/Anthony Barnish/Flickr/All rights reserved | Een visie op Marketing + PR in de online wereld.