The day after: Hoe ís DSB de PR-crisis te lijf gegaan? (1)

Lees ook dossier DSB Bank op Marketing + PR Visie:
De krokodillentranen van Dirk Scheringa
The day after: Hoe ging DSB Bank de PR-crisis te lijf?
Hoe gaat DSB Bank deze PR-crisis te lijf?


Door Remco Janssen
Een giga PR-crisis bij DSB Bank, gisteren. Het zal u wellicht niet ontgaan zijn, it was all over the news and the talk of the town. Allemaal door de uitspraak van Pieter Lakeman, de voorzitter van Stichting Hypotheekleed om geld weg te halen bij de DSB Bank. Opdat de bank lekker failliet zou gaan, lekker puh uh.

Lees verder onder de video


Ik beloofde gisteren een case te maken van de wederwaardigheden van DSB Bank, de bank die onlangs bekend maakt aan de webcare te gaan.

Hoe is DSB Bank omgegaan met de PR-crisis, is hun strategie wel de juiste geweest?

Alvast dit: ik kan in m'n eentje niet het hele speelveld overzien. Ik beb de wijsheid niet in pacht; een en ander hier is ter discussie. Aanvullingen, verbeteringen en meningen: ze zijn welkom! Disqus deze hieronder, of stuur prangende zaken per mail en dan update ik het bericht.

Veel mis bij DSB
Er ging veel mis in de PR bij DSB Bank. Allereerst de webcarereactie bij Mijngeld.blog.nl. Sinds kort heeft DSB een webcareteam, als ik mij niet vergis mede op instigatie van Ronald van der Aart. Hulde. Alle begin is moeilijk, maar de reactie op Blog.nl slaat nergens op. Om met de woorden van Jan Willem Alphenaar te spreken: klote.

Lees verder hieronder!


De quote van Lakeman vond om 7:45 uur plaats bij Goedemorgen Nederland. Daarna plaatste Anneke Ranzato-Versloot om 9:35 uur de kwestie DSB Bank bijna failliet op Blog.nl. De reactie van DSB Bank Webcareteam volgde om 10:50 uur, snel genoeg én het bewijs dat hun opinion mining tool SM2 adequaat functioneert, naar het schijnt.

Ze leren snel in Wognum
Waarom zo'n anonieme reactie als webcareteam? Onderzoek van Peter Kerkhof wees uit dat een onpersoonlijke reactie via webcare erg nadelig kan uitpakken. Maar ze leren snel, daar in Wognum. Vandaag staat de kritiek op deze reactie óók op Marketingfacts. Daar deze reactie:



Wat ik wel wil aanmerken: je krijgt maar een kans om een eerste indruk te maken als webcareteam. Die moet dus meteen goed zijn! En soms doe je het gewoon ook niet goed, dat hoort erbij. Wie meer reacties op 1 oktober heeft gezien van DSB, ik ben benieuwd. Stuur door!

Lang stil vanuit DSB Bank
Het blijft lang stil vanuit DSB Bank, die ochtend 1 oktober. Tot dan geen officieel communique, geen statement, geen persconferentie. Daar past maar een woord: #fail. Wel deze quote via een woordvoerder van De Nederlandse Bank : de uitspraken van Lakeman zijn ‘niet de meest verstandige’.

Totdat de site platligt, rond twaalf uur. DSB Bank komt pas twee uur later met deze tweet van @Webcaredsbbank:



Publieke statements
Dan volgen de eerste publieke statements. Klaas Wilting meldt op de radio en in de kranten dat hackers de DSB-site hebben platgelegd. Een mogelijke run op de DSB banksite, en toevallig zijn er hackers actief.... Tja, of dat nou zo'n geloofwaardig verhaal is?



Gelukkig zocht Camil Driessen van De Pers het uit. "Maar waren er wel hackers in het spel? De enige die dat weet is de serverbeheerder van de DSB-website: ISG/IP Network Security uit Amsterdam. Na drie telefoontjes naar de helpdesk neemt toevallig de medewerker op die de ‘call’ van DSB behandelde. ‘Om 14:18 uur precies belde ene meneer Visser van DSB Bank, werd call 2009100105201 aangemaakt en ons abuse team ingeschakeld.’ Volgens dat team van ingenieurs was de site overbelast omdat er 1.912.000 bits per seconde werden afgevuurd op een 2 mb-lijn.

DDoS-aanval waarschijnlijk
En dat is heel veel volgens ethical hacker Jeroen van Beek van Dexlab. ‘Bij zulke overbelasting is een DDoS-aanval waarschijnlijk.’ Geen bankrun van paniekerige spaarders dus. Rest de vraag of de hackers door Dirk Scheringa of Pieter Lakeman aan het werk zijn gezet."


Pas 's avonds volgt het PR-offensief van DSB Bank, in de late night shows Nova en Pauw & Witteman. Rijkelijk laat. Voor veel kranten is het dan aanpoten om de berichtgeving nog mee te nemen.

Publiekelijk excuses
Hans van Goor, bestuurslid bij DSB Bank, biedt publiekelijk zijn excuses aan. "Ik vind het heel jammer dat het zo gebeurd is, we hebben een regeling getroffen om alle zaken goed op te lossen en we hebben er spijt van", aldus DSB-topman Hans van Goor. Bravo.



Diezelfde avond was ik bij een masterclass van Babbage Company. Woordvoeringsdeskundige Seger Pijnenburg, saillant genoeg in het verleden woordvoerder bij AFM, adviseerde juist zo'n publiekelijke mea culpa. Wees transparant, geef toe dat je fout zat en ga het oplossen!, was in het kort zijn advies. Plusje voor Van Goor, in dit geval.

Volledige openheid
Dan Pauw & Witteman. Management consultant Marjet van Zuijlen mag de aanval openen: "Ik denk dat het zaak is voor DSB Bank om volledige openheid te geven, over van alles en nog wat. Als er maar enigszins waar is wat nu voortdurend wordt gesuggereerd, enige antwoord wat je kunt geven is volstrekte transparantie. Openheid van zaken." Bij die mening sluit ik mij graag aan.

Lees verder hieronder!


Een domme move. Hans van Goor biedt aan tafel bij Nova zijn excuses aan. Vervolgens zit Robin Linschoten bij Pauw & Witteman, en wordt daar in het defensief gedrongen over de knieval van z'n medebestuurder. (Waar hij zich overigens met verve uit manoeuvreert, chapeau). Kies een plek, praat uit een mond! Dit schiep alleen maar verwarring.

Betere communicator

Wel is Robin Linschoten een veel betere communicator dan Hans van Goor - ik heb Van Goor in het verleden weleens slangtong genoemd in een tweet, die man is té gelikt om geloofwaardige woordvoerder te zijn. Exit Van Goor, enter Linschoten.

Maar bij Nova blijft Van Goor aardig op de been, met name door gebrek aan tegenwicht. Bij Pauw & Witteman was hij afgemaakt, net als door eerder Antoinette Hertsenberg van TROS Radar. Van Goor communiceert vanuit zichzelf, niet vanuit degene met wie hij praat. Daardoor voert hij geen gesprek, maar een monoloog (zegt m'n vriendin).

Conclusie
Mijn gevoel zegt dat DSB Bank deze PR-crisis niet adequaat te lijf is gegaan. Mijn verstand zegt dat de optredens bij P&W en Nova succesvol waren, maar too little, too late. Overdag heeft geen enkele PR-ingreep plaatsgevonden, waardoor geruchten de overhand kregen en het verhaal van de gehackte site niet werd geloofd. Het lijkt alsof er geen crisisplan heeft klaargelegen, er viel geen regie of strategie te bespeuren, er waren meerdere woordvoerders die elkaar zo in de wegliepen en ook is het webcareteam bij zijn eerste proeve van bekwaamheid door het ijs gezakt.



En we wachten nog altijd op een reactie van DS himself. Want waar is Dirk Scheringa? Niet beschikbaar voor de pers. #Überfail.

Wordt vervolgd!

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.